Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Ера договірняків. Частина перша

Роман Тверденко
У суспільстві побутує думка про те, що зараз усі про все домовляються та немає нічого та нікого чесного. Багато подій навколо підтверджують ці припущення. «Рейтинг Букмекерів» зазирне у глибини футбольних таємниць та розповість, як, чому, коли та хто з ким домовлявся у вітчизняному футболі.
https://i0.wp.com/pp.vk.me/c543106/v543106998/b869/TmEjmAUvwZQ.jpg?resize=950%2C633&ssl=1

Гравці молодіжного складу харківського «Металіста» вже потрапляли під підозру.

«Договірний матч (договірний поєдинок, розм. договірняк, «зданий матч») — вид спортивного змагання, де вбачається здача сильнішим учасником змагань перемоги (або, в окремих випадках, нічиєї) слабшому»

Таке визначення терміну можна побачити на Вікіпедії. Загалом, воно характеризує усю суть того явища, яке ми сьогодні розглянемо. Проте, бувають й інші випадки. Але про це — згодом.

У цьому матеріалі мова піде про найбільш відомі різновиди та способи маніпуляцією результатів, перш за все, футбольних поєдинків. Ми приведемо приклади таких випадків у новітній історії українського футболу. Більшість прикладів та імен у статті будуть наведені зі слів інсайдерів, які знають або розуміють що до чого, однак прямих доказів не мають, як і більшість договірняків в українському та світовому футболі.

У першій частині розповідаємо про договірняк, який простіше за все організувати.

«Злив»

З усіх точок зору цей різновид дивних матчів виглядає найменш масштабним. «Злив» передбачає дії неспортивного характеру лише з боку одного учасників матчу і часто не потребує втручання сторонніх осіб. Для того, щоб «злити» матч достатньо кільком, навіть не всім, футболістам однієї команди домовитись про це. Домовитись не забивати, домовитись пропускати, домовитись багато фолити, або кілька разів порушити правила так, аби когось з команди вилучили, або збити суперника у карному майданчику. Можливостей для маніпуляції результатом в односторонньому порядку сила-силенна. Головне, як то кажуть, мати бажання.

Ставки – це одна із найголовніших причин «зливів»

За прикладом такої гри далеко ходити не треба. У розіграші поточного чемпіонату України «злив» є доволі розповсюдженою забавою серед деяких команд. Насамперед, у голови багатьох з нас приходить назва клубу з Ужгороду – «Говерла». Відсутність інтересу до справжнього футболу ужгородський колектив відчайдушно почав демонструвати у другій частині чемпіонату України. «Рейтинг Букмекерів» багаторазово писав на тему матчів за участю «Говерли». На дивність поєдинків закарпатського колективу вказують і їхні дії на полі, і потоки грошей на конкретні варіанти розвитку подій у матчі на біржі ставок.

Ставки – це одна із найголовніших причин «зливів» у тому сенсі, у якому ми їх зараз розглядаємо. Такий вид договірняків трапляється, перш за все, і майже завжди, у командах, становище яких хитке, а перед гравцями мають борги власники клубів. Все йде від того, що «кушать хочется всегда». Футболісти – живі люди, у всіх є бажання жити без обмежень. І якщо гравець раніше отримував зарплатню, а тут раптово баланс картки не оновлюється, то це засмучує. Але так може відбуватися із місяця в місяць, прикладів достатньо. Звичайно, він може перетерпіти певний час. Але йому це рано чи пізно починає набридати, і він шукає способи не тільки заробляти стільки ж, а й надолужити згаяне. І у такій ситуації найбільш очевидним та простим способом є зіграти «на контору». Він може це й сам зробити, через вилучення чи пенальті, але таким способом далеко не поїдеш, тому найкраще – скооперуватися з такими ж братами за нещастям і грати подібні матчі на регулярній основі.

У нашому чемпіонаті найбільш розповсюдженими є гра на поразку, на різницю голів і на кількість забитих м’ячів

Окрім цього, далеко не завжди ініціатива може йти від самого футболіста або команди. У клубі, що переживає скрутні часи, зацікавленими у маніпуляціях результатом з метою гри на ставках можуть бути усі. Тому такі речі цілком можуть бути запропоновані тренерським штабом або керівництвом клубу, як альтернативний спосіб заробляння грошей в той час, коли клуб не в змозі виплачувати кошти гравцям за контрактами.

Коли усі зацікавлені особи тиснуть руки про згоду зіграти такий матч, то далі вже уточнюється варіант, на який варто зіграти гравцям. У нашому чемпіонаті найбільш розповсюдженими є гра на, безпосередньо, поразку, на різницю голів (варіант «фора», мовою букмекерів), на кількість забитих м’ячів («тотал більше», «тотал менше»). Окрім цього, гравці цілком можуть ставити на можливість вилучення чи пенальті у зустрічі, в якій вони прийматимуть участь. Той факт, що певні дисциплінарні санкції, що застосовують судді під час матчів, користуються популярністю у бетторів, підтверджується тим, що багато букмекерів просто не дають у лінії поєдинків УПЛ варіанти з вилученнями та пенальті.

Багато букмекерів просто не дають у лінії поєдинків УПЛ варіанти з вилученнями та пенальті

Важко назвати напевне кількість команд, котрі хоча б раз використовували такий варіант заробітку грошей, бо можна помилитися та назвати менше, ніж є насправді. Але кілька імен, які за багатьма показниками, не цуралися таких ігор назвати можна. Це вже згадувана «Говерла», луцька «Волинь», «Олімпік» та харківський «Металіст». Ставки на поразки, фори та тотали у матчах за участю команд цих клубів (як основної, так і молодіжних) вже неодноразово викликали подив через аномальні суми, які фіксувалися на ринках біржі. Окрім цього, одного разу у дивному матчі була помічена юнацька команда «Олександрії».

У другій частині матеріалу ми поговоримо про випадки, коли у договірняках брали участь обидві команди. Зрозуміємо, як, коли і чому таке відбувалось.

Залишайтесь на зв’язку!

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт