Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Експертка спрогнозувала, коли в Україні запрацюють перші гральні заклади

Владислав Стародубцев
Голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу» Олена Мочалова, яка входила до робочої групи Верховної Ради з обговорення законопроєкту №2285-Д «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» – про перипетії навколо легалізації грального бізнесу.
Олена Мочалова

Олена Мочалова

Експертка каже, що єдності в питанні узаконення азартних ігор немає навіть у фракції «Слуга Народу». Мовляв, правки у фінкомітеті проходили надскладно, ледве вистачило голосів. За її словами, поправки багатьох представників монобільшості й взагалі не взяли до уваги.

«Присутні всі ознаки того, що є договірняки – одразу кілька лобістських груп заручилися підтримкою окремих депутатів та намагаються протиснути свої інтереси», – вважає Мочалова. 

Однак, попри усі неузгодження, у Раді налаштовані ухвалити гральний законопроєкт, зазначає вона, адже монобільшість отримала відповідну вказівку.

«Річ у тім, що чимало представників грального ринку, заклади яких накрили під час рейдів перед новим роком, не відмовилися від приміщень. Вони платять оренду, тримають площі під майбутню легалізацію. Плюс люди вже купують техніку, завозять ігрові автомати, тому застосували усі важелі, щоб якомога швидше протиснути проєкт», – переконує голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу».

Тільки-но гральний законопроєкт приймуть, через тиждень усі будуть працювати», – констатує експертка. 

Офіс Президент бере активу участь у просуванні законопроєкту щодо азартних ігор. Рішення по поправках, пише «СТРАНА.ua», приймалися здебільшого на Банковій, а не у Комітеті ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, що готував законопроєкт №2285-Д до другого читання.

«Окремими правками в проєкт внесли чимало змін, які в підсумку сильно його спотворили», – розповідає Мочалова. 

«Скажімо, якщо спочатку формулювання щодо салонів ігрових автоматів звучало як «розміщення в приміщеннях готелів рівня 3-5 зірок», то в підсумковій версії слово «приміщення» замінили на «територію». Тобто, виходить, що під салони можуть будувати окремі приміщення, головне, щоб вони формально залишалися «прописаними» за адресою готелю. Це, фактично, те ж саме, що відкривати салони на вулиці, від чого хотіли піти», – констатує експертка.

До того ж, є проблеми із запровадженням системи моніторингу за гральною індустрією. Модуль якого реалізують не одразу після легалізації, а лишень у 2022-му році :

«Це означає, що фактично до 2022-го року ніякого контролю за гральною індустрією не буде. Про реальні обороти салонів і казино будуть знати тільки власники. Це дозволить їм економити на податках.

Показово, що середня окупність вкладень в гральний бізнес становить якраз від 2-х до 4-х років. Тобто, за час відстрочки «гральники» зможуть відбити гроші, які витратять на закупівлю нового обладнання», – підкреслює експертка.

Мочалова акцентує, що у законопроєкті про зміни до Податкового кодексу, який поданий в Раду окремо, обов’язковий модуль онлайн-моніторингу прописаний тільки через 4 роки після легалізації. Це вигідно усім учасникам ринку, особливо букмекерам:

«Там мережі готуються на продаж. Після легалізації їх бізнес подорожчає в рази, а відсутність контролю ще більше підвищить його цінність. Якщо немає централізованого контролю, то що заважає пустити гравця в салон. Є гравці, які витрачають багато, і втратити їх представники грального ринку, дуже не хочуть», – резюмує Олена. 

Ще одним цікавим аспектом ситуація довкола легалізації азартних ігор є статус лотерей, який поправками депутатів був змінений:

«Це вже не азартна, а масова гра. Отже, законом про гральний бізнес лотереї не сильно регулюються, для них буде окремий закон. Те, що прописано три ліцензії, нічого не змінює. Фактично ж, їх роздадуть вже наявним гравцям, які остаточно поділили цей ринок».

Ба більше, у лотерейників є ще один козир: їм залишили лазівку з різноманітними відеоіграми типу лото (саме за допомогою цієї лазівки продавали франшизи, використовуючи які, фактично обходили заборону гральних автоматів):

«Правками протягли дозвіл на ігри з додатковою реальністю. Тобто, можливо, барабани будуть крутитися в інший бік, або замість них будуть падати якісь кубики. Але суть при цьому не змінюється. Тож не дивно, що численні салони, які працювали «під дахом» лотерей після зачисток ринку не закрилися. Вони не тільки справно платять оренду, але ще і «годують» поліцію. І готуються відкритися вже найближчим часом», – підсумувала Мочалова. 

«Перемагають договірняки»: член робочої групи ВР – про гральний законопроєкт

Зеленський повинен ветувати закон про гральний бізнес, – Власенко

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт