Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Ексклюзив. Ігор Кочетов: «Комітет ФФУ — це не той пес, який має усіх перекусати»

Тарас Гончар
Голова Комітету з етики на чесної гри, віце-президент ФФУ Ігор Кочетов ексклюзивно поспілкувався з кореспондентом «Рейтингу Букмекерів». В емоційному інтерв’ю він розповів про підозри щодо поєдинку в чемпіонаті U-19 «Шахтар» – «Волинь», а також загалом оцінив ситуацію з договірними матчами та боротьбу з ними в Україні.
koch

Кочетов: Генеральна прокуратура має повернутися обличчям до проблеми

— Ігоре Миколайовичу, вчора ми давали інформацію про дивний матч у юнацькій першості за участю «Шахтаря» та «Волині», на який поставили понад 250 тисяч доларів. Чи відомо вам щось із цього приводу?

— Авжеж! Ми отримували повідомлення, що цей матч міг бути зіграний з фіксованим результатом. Нами почато розслідування. Запрошуємо необхідні документи. Експертам поставили завдання — зробити відповідну оцінку тих тактико-технічних дій футболістів, які виходили на поле. Крім того, аналізуємо рух ставок. Отож, робота триває.

FederBet відсилав інформацію про підозрілу гру?

— FederBet нас не повідомляє. У нас своя система інформування працює, якою і користуємося. Можливо, FederBet іще поділиться даними. На даний момент зробили запит в УЄФА — хочемо дізнатися, яка в них є інформація. Загалом, усі процедурні дії ми вже виконали. Зараз нам потрібен час, аби привести все у належний вигляд, який дозволить нам прийняти те чи інше рішення.

— Клуби були попереджені перед матчем?

— Ні. Напередодні поєдинку в нас не було, скажемо так, стовідсоткової впевненості в тому, що будуть аномальні явища. Вже впродовж гри ми їх спостерігали.

Те, що цей матч викликає вагомі підозри, у мене немає сумнівів. Особливо після того, як проглянув дії футболістів «Волині», мої підозри посилилися

— Чи пригадаєте, щоби двобій чемпіонату U-19 збирав таку суму?

— Бували, звичайно, випадки. Однак те, що цей матч викликає вагомі підозри, у мене немає сумнівів. Особливо після того, як проглянув дії футболістів «Волині», мої підозри посилилися. Знову ж таки, ми повинні витримати всі процедурні моменти. Тільки тоді виходитимемо на конкретний вердикт.

— Після матчу з «Іллічівцем» «Гірник-Спорт» провів власне розслідування. Зараз клуби повинні цим зайнятися?

— Наголошу, що «Гірник-Спорт» зайнявся цим питанням лише після того, як я дав зрозуміти, що вони повинні це зробити. Не хочу, щоби люди будували ілюзії. Вкрай рідко керівники клубів, на жаль, починають займатися такими процедурами. Додам, що тоді ми переговорили, насамперед, із Ігорем Жабченком (головним тренером) і дали зрозуміти, що він має цим безпосередньо зайнятися і навіть вказали, ким саме. Це вам для повноти картини.

— З «Волинню» також мали розмову?

— З луцьким клубом уже неодноразово спілкувалися. Пам’ятаємо горезвісний матч «Волинь» — «Металург» Запоріжжя (відбувся 29 листопада, 2015 року, фінальний рахунок 9:1, — прим. «РБ»). Тоді ставили великі суми на ТБ 5,5. Пригадаю, що обидва тренери реагували з обуренням, мовляв, як це Кочетов до гри нас попереджує про явища, які йому незрозумілі. В підсумку маємо те, що маємо.

Попереджуємо лише в тих випадках, коли очевидні великі ставки. Натомість коли є лише певні ознаки, уважно стежимо за аномаліями впродовж гри

Отож, попереджуємо лише в тих випадках, коли очевидні великі ставки. Натомість коли є лише певні ознаки, уважно стежимо за аномаліями впродовж гри. На сьогоднішній день в Комітету з етики та чесної гри ФФУ немає прав зупинити чи не допустити проведення поєдинку. Це все потрібно вирішувати за регламентними нормами. Таким чином, можливо, зможемо нанести більш дієвий удар по, так званим, чорним букмекерам. Якщо матч не відбувся, ставки не грають.

— Які ваші наступні кроки?

— Ми звернулися до Прем’єр-ліги, щоби ігри U-21 U-19 проходили винятково на вихідних. За таких умов на «лінійки» тоталізаторів не ставляться такі матчі. Водночас зустріч юнацької першості «Шахтар» – «Волинь» відбулася в понеділок. Якби провели на день раніше, уникнули б такої ситуації. У цьому питанні повинні бути зацікавлені всі організації. Лише за таких умов явище матчів з фіксованим результатом можна викорінити з українського футболу. Починаючи від тренерів і президентів, закінчуючи організаціями, які проводять змагання.

Сьогодні всі питання до Комітету ФФУ, проте змагання проводять Прем’єр-ліга та ПФЛ. Не пам’ятаю, щоби до них були якісь претензії. Всі діяння відбуваються в самому клубі. Якщо президент і тренер не знають, що в них коїться в команді, то про що можемо говорити? Значить, їх влаштовує така ситуація. Не може Кочетов перед кожним матчем попереджувати, що потрібно грати чесно.

Грають клуби, змагання проводять ліги, а винними опиняється лише Комітет етики на чесної гри.

Комітет з етики та чесної гри — це дев’ять людей, які працюють на громадських засадах. Тобто після своєї основної роботи, вони займаються нашими питанням. У службі розслідування лише двоє працівників, а матчів під підозрою — двадцять. Потрібно допитати багато футболістів, які перебувають не в Києві. Отож вони мають знайти час, аби приїхати в столицю та дати свідчення. Експертам потрібно неодноразово передивитися кожен епізод і зробити висновок з дій гравців. До того ж потрібно провести роботу з адвокатами футболістів, які приїжджають на допит і ставлять юридичні «гачки». Такі перепони також потрібно долати.

Вважаю, що в цьому питанні повинні активніше працювати правоохоронні органи. Необхідно створити спеціальний підрозділ. Генеральна прокуратура має повернутися обличчям до проблеми, щоби швидше відправляти справи в судові органи. Більше того, в кожному ФК має бути працівник, який буде запобігати можливим маніпуляціям. Можливо, після цього буде інша ситуація. Втім, якщо сьогодні всіх усе влаштовує, то, вибачте, Комітет ФФУ — це не той пес, який має усіх перекусати. 

Грають клуби, змагання проводять ліги, а винними опиняється лише Комітет етики на чесної гри.

— Отож можна прямим текстом констатувати бездіяльність ФК і організаторів турнірів?

— У більшості випадків — так. Зверталися до усіх ліг, аби вони ввели в штат співробітника з «Fair Play», який взаємодіятиме з клубами, правоохоронними органами та нами. Проте нам розповідають, що засновники клубів проти чи бюро не підтримує рішення. Порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого. Отож, коли всі будуть зацікавлені, спільними зусиллями зможемо нанести той удар, який давно потрібно нашому футболу.

Органи правопорядку ведуть свої оперативно-розшукові справи, тому не можемо раніше них бігти й виконувати роботу, яка нашкодить розслідуванню

Хочу, щоби всі розуміли, що сьогодні органи правопорядку ведуть свої оперативно-розшукові справи, тому не можемо раніше них бігти й виконувати роботу, яка нашкодить розслідуванню. З ними ми узгоджуємо все: кого викликати на допит, які питання ставити, куди сунути свій ніс. Існують певні негаразди, проте ми працюємо. Повірте, жоден матч, який має ознаки підозрілого, не обходиться без нашої уваги. Справа за тим, аби зібрати об’єктивну доказову базу, щоби винести свій вердикт.

Нагадаємо, що на матч першості серед дев’ятнадцятилітніх «Шахтар» – «Волинь» загалом було зроблено ставок на аномальну суму близько 250 тисяч доларів США. Генеральний секретар Federbet Франческо Баранка спростував «Рейтингу Букмекерів» інформацію про те, що цей матч міг бути договірним. Натомість голова Комітету з етики на чесної гри Ігор Кочетов у розмові з кореспондентом «РБ» розповів про підозри щодо поєдинку в чемпіонаті U-19 «Шахтар» – «Волинь».

На матч 15-го туру УПЛ «Зірка» Кропивницький – «Волинь» Луцьк (2:0) був зафіксований великий обсяг ставок. Понад $50 тис. було поставлено на перемогу господарів поля перед початком гри на біржі ставок Betfair.

Комітет з етики та чесної гри Федерації футболу України (ФФУ) направив в Контрольно-дисциплінарний Комітет (КДК) організації список з восьми матчів, які Комітет визнав договірними.

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт