Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Чи можливо в Україні створити Лас-Вегас: думка економічного аналітика

Владислав Стародубцев
Економічний аналітик Юрій Гаврилечко вважає, що гральний бізнес необхідно обов’язково легалізувати. Щоправда, за його словами, нам не варто використосувати модель США у питанні азартних ігор, адже в Україні зовсім інше сприйняття грошей та багатства.
Юрій Гаврилечко

Юрій Гаврилечко

«Станом на шосте липня Держказначейство оприлюднило свіжі дані про виконання прибуткової частини держбюджету. Ще не жах-жах, але ситуація явно починає нагадувати плачевну: недобір грошей щодо плану складає 87,4 млрд грн або 14,2%. Тобто держбюджет у нас за перше півріччя виконано всього лише на 85,8% від плану.

Чим перекривати таку дірку, окрім кредитів? З одного боку, це стимулюванням зростання виробництва, супутнім підвищенням рівня життя, зміною структури експорту і т.д. Але це стратегічні завдання. А гроші потрібні зараз. Тому і відповіді на питання про те, де брати гроші для бюджету, повинні бути з різних сфер і галузей.

Наступний сесійний тиждень – останній цього літа, після чого народні депутати підуть на канікули і до вересня Рада буде відпочивати. А у вересні перед парламентом постануть нові проблеми: доукомплектування Кабміну, проведення місцевих виборів, підготовка до опалювального сезону … тому і відповідати на питання про гроші доведеться оперативно.

Зрозуміло, що першим і головним питанням пленарного тижня стане питання про призначення нового керівника Національного банку, тому … очікуємо в найближчі дні кандидатуру від президента Зеленського. А ось після цього, нардепи напевно повернутися до розгляду «довгобуду», який не встигли ухвалити на минулому пленарному тижні – закону про легалізацію грального бізнесу.

Для проходження всіх поправок до законопроєкту про гральний бізнес, які залишилися, напевно вистачить одного пленарного дня.

З того, що вже виправили в законопроекті:

  • Повернули вимогу про відстань від ігрових залів до шкіл не менше 500 метрів;
  • Повернули обов’язкову компенсацію родині лудомана в 10-кратному розмірі суми програшу;
  • Збільшили у 5 разів вартість ліцензії для інтернет-казино;
  • Розширили коло осіб, які можуть звернутися до суду із заявою про обмеження;
  • Повернули систему моніторингу ігрових автоматів як окрему складову системи онлайн-моніторингу;
  • Повернули редакцію терміну «бездоганна ділова репутація».

Разом з цим, Податковий комітет знайшов згоду щодо скасування податку з виграшу гравця, зменшення ставок GGR, прийнявши розумну позицію, що великий ліцензійний платіж, фактично є прихованим податком на гральну прибуток. Не виключено, що Рада могла б одночасно розглянути важливі для повноцінної легалізації грального бізнесу законопроєкти 2285-Д і 2713-Д.

Однак, є у легального грального бізнесу і опоненти. Ключова теза яких полягає в тому, що нібито гральний бізнес отримає з кишень бідних українців мільярди гривень. Щоправда, забувають при цьому згадати, що для того, аби отримати 4 мільярди податків від грального бізнесу, потрібно витратити принаймні в десять разів більше.

Але правда в тому, що і зараз люди витрачають гроші в цій сфері, причому нелегально і без будь-якого контролю за віком або за станом здоров’я гравців. Тому потрібно вивести цей бізнес, як і будь-який інший на світло, щоб побачити, що реально відбувається і мати можливість контролювати це. 

Відтак, ніхто не веде підрахунків, скільки українці повинні випити алкоголю або викурити сигарет, щоб бюджет отримав всі заплановані акцизи. Ніхто не підраховує, скільки людей повинні потрапити в ДТП, щоб витрати на утримання хірургів були виправданими. Це порочна логіка і звичайне політиканство. 

Всі частини суспільного життя, якщо вони об’єктивно існують, повинні бути врегульовані законом. Не мати закону або не мати можливості робити щось законно – це варварство. Крім того, законопроєктом пропонується встановити також відповідальність для правоохоронців за бездіяльність щодо незаконної діяльності з проведення азартних ігор або лотерей. Для недобросовісних правоохоронців це буде коштувати позбавлення волі на термін від 6 до 8 років.

Гральний бізнес легалізований в таких країнах, як Німеччина, наприклад, або США. Чому німці і американці можуть собі це дозволити, а ми буцімто гірші?

І ось тут часто виникає питання, «Чи можливий український Лас-Вегас?» і зчому б не зробити «все як у США». Але … як у США – не вийде. У нашому суспільстві зовсім інше сприйняття грошей і багатства, ніж в американському. І культура розваг інша. 

Створювати одне єдине місце на всю територію, де міг би бути гральний бізнес, це підхід, який не є універсальним, він міг спрацювати і спрацював в США, але неодноразово програвав в інших країнах. Багато-хто вже зосередити гральний бізнес в окремій зоні або в одному населеному пункті. Але справа в тому, що Лас-Вегас це не тільки азартні ігри, це також феномен культури. Туди їдуть не стільки за грою, скільки за певними враженнями.

Чи можливо побудувати щось подібне у нас? Навряд чи. Чи варто пробувати? Не впевнений. Проте точно переконаний в тому, що нам потрібно нарешті навести порядок в гральній сфері і взяти під контроль азартні ігри, вивівши їх з-під «крила» тіньовиків і корупціонерів», – підсумував Гаврилечко. 

Легалізація азартних ігор: у Раді з’явився законопроєкт щодо змін в Кримінальний кодекс

Гетманцев назвав суму, яку отримає бюджет України від легалізації азартних ігор

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт