Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Чому за допомогою грального бізнесу неможливо «відмивати» гроші: роз’яснення політолога

Владислав Стародубцев
Доктор політичних наук, директор департаменту внутрішньої політики «Міжнародного центру перспективних досліджень» (МЦПД) Ігор Петренко розповів, чому за допомогою легального грального бізнесу неможливо відмити кошти, а також розвіяв низку міфів щодо соціальної безвідповідальності з боку операторів азартних ігор.
Чому за допомогою грального бізнесу неможливо «відмивати» гроші: роз’яснення Петренка

Чому за допомогою грального бізнесу неможливо «відмивати» гроші: роз’яснення Петренка

«У деяких противників легалізації азартних ігор вже настала криза жанру й вони починають продукувати відверто абсурдні речі.

Так, деякі народні обранці, причому з начебто ліберальних політичних сил, починають розкручувати міф, що через індустрію азартних ігор буде здійснюватися «відмивання» незаконно отриманих коштів. Причому пояснити механізм ніхто не може, а тим паче дати посилання на норму Закону, яку можна потрактувати як таку, що створює відповідні ризики.

Натомість ретельне вивчення профільного Закону з легкістю руйнує цей міф, адже в статті 3 чітко закріплено, що азартні ігри повноцінно регулюються, зокрема Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». 

Тобто держава має достатньо механізмів, щоб протидіяти незаконному обігу коштів, зокрема й у сфері азартної індустрії, а тому подібні закиди є абсолютно голослівними й не мають реальних підстав. Азартні ігри не існують у вакуумі, вони підпадають під дію не лише профільного Закону, а й всієї системи права конкретної держави.

Не менш дивно чути й про соціальну безвідповідальність азартної індустрії, яку намагаються представити у найбільш аморальному вигляді.

Для того, щоб розвінчати цей міф достатньо прочитати пункт 8 перехідних положень профільного закону, де чітко зазначено, що відрахування коштів, отриманих від ліцензійних платежів у сфері азартних ігор спрямовуються на підтримку таких сфер як медицина, спорт, освіта, культура та наука, які, як правило, фінансуються державою за залишковим принципом. 

Причому Закон чітко закріплює за кожним видом азартних ігор свою зону соціальної відповідальності. Так, кошти за сплату ліцензій букмекерами підуть на підтримку спорту, лотерей – культури, казино та покеру в мережі Інтернет – медицини, надання послуг у сфері азартних ігор – на освіту та науку. Все це фінансування буде здійснюватися через Державний фонд підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки.

Направлення коштів від азартних ігор на соціальні потреби є звичною світовою практикою. У більшості країн створюється спеціальний фонд, який акумулює кошти від азартних ігор та розподіляє їх між бенефіціарами на конкретні соціальні проекти та контролює їх витрачання.

Наприклад, за рахунок коштів отриманих від лотерей були реалізовані такі відомі проекти як: Велика китайська стіна, стадіон «Уемблі» у Великобританії, екологічний проект Eden, Британський музей, Американський музей авіації, Сіднейський оперний театр. 

Олімпійські ігри в Японії у 2021-му році планується провести повністю коштом лотерей. У Норвегії зібрані гроші від операторів азартних ігор розподіляються на соціальні цілі у відсотках, які визначаються Законом про ігри на гроші. Спершу 6,4% йде на охорону здоров’я та реабілітацію, а далі залишок розподіляється наступним чином: 64% йде на спорт, по 18% – на культуру та гуманітарні неурядові організації.

Для створення відповідного Фонду в нашій державі у Верховній Раді вже йде активна робота над законопроєктом № 3899, який передбачає відповідні зміни до Бюджетного кодексу. Україна має якнайшвидше реалізувати в себе досвід європейських країн щодо цільового спрямування коштів, отриманих державою від азартних ігор та лотерей.

Те, що депутати розглядають цей законопроєкт в Комітеті є дуже позитивним сигналом, адже доходи від легалізації азартних ігор вже найближчим часом підуть на підтримку багатьох важливих сфер, які хронічно недофінансовуються з боку держави», – поділився міркуваннями пан Петренко для порталу Comments.ua.

Сьогодні стало відомо, скільки зароблятимуть майбутній голова та члени Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

У процес легалізації азартних ігор втручається фактор політики, – експерт

В Parimatch відповіли на звинувачення в організації незаконного грального бізнесу

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт